Tuesday, June 18, 2013

Kenapa wanita perlu bekerja

Kenal tak gambar di atas? kalau tak kenal memang pelik la. aku takde rasa nak cakap pasal Oprah pun tapi aku nak cakap dari pandangan peribadi kenapa sorang perempuan tu kena bekerja. dan macam biasa la orang besar bagi isi main guna point form jek kan.

biasanya perempuan yang dah berkahwin ni tend to berhenti kerja untuk menumpukan sepenuh perhatian pada keluarga kan. yes. aku tak nafikan benda tu bagus. in fact berlambak lelaki kat luar tu yang prefer isteri tak bekerja ataupun kerja biasa-biasa je sebab dorang boleh nak tumpukan perhatian pada keluarga. kalau isteri pun sama busy je dengan suami acaner tu. tunggang langgang kot family tu. tapi kalau tak pandai uruskan rumah tangga la. kalau suami jadi doktor isteri arkitek? bila nak uruskan rumah tangga? tu kena la belajar okeh!

1) Aku sebagai perempuan yang berdikari kononnya mesti la nak pegang duit sendiri. tambah lagi aku ni suka membeli dan membelah jugak. takkan aku nak mengharapkan duit suami (kalau dah kahwin) 100%. let's say la kalau nak beli benda yang takde kaitan atau keperluan la contohnya sesaja nak beli kete baru ke, kasut baru ke, novel ke makan secret recipe starbuck ke. kalau setakat ikut keperluan memang la suami kena tanggung kan. tapi kalau dah sesaja gatal nak beli camne? asal nampak je nak. asal nampak je nak. tu kena la guna duit sendiri kan. satu lagi, kalau nak buat girl's days out dengan kawan-kawan. takkan nak cakap "sayang i nak duit nak berjimba dengan geng i." untuk suami yang mampu takpe. tapi kalau suami tu pun gaji setakat cukup untuk belanja keperluan takkan nak buat macam tu kan?

2) kalau dah ada anak nanti, mesti orang prefer nak jaga anak sendiri kan sebab sekarang ni dah banyak sangat kes dera kanak-kanak la, budak mati tersedak susu la. bagi aku yang tak berminat nak ada anak kecik ni, aku rasa untuk enam bulan pertama atau setahun, as the baby still 'baby', memang patut dia dijaga oleh orang yang kita percaya. contohnya mak kita ke mak mertua ke. tapi bila dah pandai berjalan tu hantar je la kat taska. baru la dorang tu berkembang sikit minda dia dan kenal orang. also it will built their confident as they meet many people outside.

aku ada mak sedara yang tak kerja and duduk dekat rumah tok aku. dekat situ anak-anak dia takde kawan. kalau ada pun tunggu sepupu sepapat dorang balik time cuti. aku nampak sepupu aku tu tak boleh or tak nak dengan orang lain. nak dengan mak dia je. this is not good for kids tau. kalau duduk rumah je, dorang tak jumpa orang and potensi dorang menghadap tv and pc je sangat tinggi. dari kecik kita kena latih anak kita biar dia keluar jumpa orang so that bila dia besar nanti level of confident dorang dah tinggi melangit dan communication skill dorang superb. cewahhhh. pasif-pasif ni kena elak okeh.

3) hahhh yang ni paling penting punya point. kalau perempuan yang kerja ni, dia ada duit sendiri. so kalau satu hari nanti something bad happen contohnya suami meninggal ke, suami ada perempuan lain ke takde la kita terkontang -kanting kan. kita still ada something yang boleh support kita. kalau tak kerja lepas tu jadi seperti di atas? dah jadi baru nak cari kerja? haaaa masa tu memang sesuai la nak apply peribahasa sudah terhantuk baru terngadah. lagipun for those girl yang ada sijil tu, tak perlu la nak peram sijil korang tu. buat penat mak ayah hantar belajar je. bukan murah tau.

4) Yang ni tak penting sangat tapi boleh tahan la. Isteri zaman sekarang kena bekerja untuk membantu suami dalam menanggung perbelanjaan rumah. oleh sebab zaman sekarang ni langkah keluar rumah je dah kena guna duit, jadi pening la kepala suami-suami diluar sana nak menanggung perbelanjaan rumah. let say kalau gaji suami RM3000. 3000 duduk KL tak cukup tau. duduk kuantan entah cukup ke tak. kalau aku sorang tanpa tanggungan cukup la kot. kalau gaji suami gaji 3000, tolak bayar duit kereta, duit rumah (sewa atau loan bank), bayar bil (air, api, telefon, internet, bla bla bla) barang dapur, anak-anak, perghhhhh! cukup ke 3000? confirm tak cukup. disini la perlunya isteri untuk membantu suami. duit isteri tu boleh la nak buat cover kot-kot gaji suami tak cukup untuk bulan tu kan. kita mana tau apa yang nak jadi.

errrr sebenarnya aku dah tak tau aku melalut ke mana ni. aku pun tak draft point so nampak berterabur sangat. idea ni keluar masa aku berborak dengan kawan aku pasal one of our friend tak nak kerja. nak tunggu boyfriend dia pinang then nak spend time dengan family.

ada baik buruk dia perempuan bila bekerja ni. cam yang aku cakap tadi la. kena pandai bahagia masa la. kalau whole weekday busy, cuba la spend weekend untuk family. ramai jugak yang bekerjaya tapi boleh ada keluarga yang berkualiti. benda tu semuanya dari diri kita jugak.

pesanan terakhir penaja, marilah kita bersama-sama membina keluarga bahagia dan keluarga yang berkualiti.


1 comments:

MIERA said...

hye.. hehe.. aku nak kerja tp bukan selamanya. Once aku rasa dah cukup simpanan, and laki dah stabil dgn kewangan tanpa sumbangan dari aku. Then, aku akan berhenti. Tp bukan berhenti dok umah senyap2.. mungkin akan buka perniagaan sendiri dari rumah? hehe.. Well, kita kena plan masa depan.. hihi