Saturday, March 30, 2013

mari bekerja


yes!!! itu dia.. setelah berbelas tahun najwa izzati belajar kini dia akan mula bekerja... huuu gempak gitu... adakah aku akan mejadi busy seperti gambar diATaS???

of coz la jawapan dia no! tidak! nehi. hahaha. starting 1 april 2013 i'll start working as valuer at one of the valuation firm in kuantan. oh before i forget for those yang rasa berangan nak kerja gaji riban-riban dengan jadi valuer sila lupakan je mimpi disiang hari. nak kaya jadi estate agent okeh??

macam mana kerja??

untuk dua bulan pertama ni aku akan follow senior valuer dulu.. maklumlah takde kete kan. tapi aku hairan la macam mana aku boleh dapat kerja tu. aku pergi interview lewat lima belas minit okeh! LIMA BELAS MINIT!!!! tapi dah rezeki kot. dah la resume aku cam hampeh and paling penting orang tu tanye awak ada bawak gambar tak. aku geleng je. transport penting okey kalau nak kerja dengan private firm sebab kita kena pergi buat inspection atau jumpa client (ni kalau estate agent.)

cara kerja pulak depend dengan company ni. ni untuk valuation saje okey. sebab estate agent memang dah anture kerja dia selalu keluar cari client. ada yang kena keluar buat marketing sendiri. maknanya dia kena keluar untuk cari case sendiri and kalau tak dapat case maknanya takde gaji la bulan tu. bukan setakat cari case sendiri tapi kena buat title search sendiri, pergi jupem sendiri, lukis pelan sendiri, fee pun sendiri and binding pun sendiri. tu orang cerita la sebab masa praktikal dulu takde macam tu. biasanya bank akan hantar instruction and valuer just buat report. company ada office boy yang akan pergi buat title search and lukis pelan and binding jugak. easy kan. so kalau nak hidup senang cari lah company yang dah establish and panel bank dorang dah berkajang-kajang. masa tu case yang cari kita bukan kita cari case.

so... company yang aku nak kerja ni?? it's one of the establish company so i don't have to worry about nak kena buat marketing on my own. fuhhh lega eden. and paling penting tak payah nak cas ayu nak pakai baju kurung. buat berlengas je. sebab kalau nak keluar terkejar-kejar nak ukur bangunan tu susah je. pakai seluar lagi senang. jangan nak pakai skirt pendek pulak sebab kalau pakai skirt nak kena masuk lalang kang buat gatal peha jek.

nak tau soalan interview?

boss tu paling gempak kot. aku beria call kawan aku yang kerja kat hq nak tanya masa interview dorang tanya apa. dia pun cakap la orang tu tanya dia camne nak buat marketing. macam mana nak buat report. aku pun gagah la tengok sikit-sikit sebab dah lupa kan. alih-alih boss tanya awak nak buat tpc tak? kenapa tak apply kerja dengan government. caiitt soalan takde dalam sylibus. (biasa firm akan tanya nak buat tpc ke tak)

jawapan aku??

saya nak buat tpc. tu. tpc tu adalah test of professional competence. sapa nak dapat lesen besar kena seat la tpc. macam arkitek nak dapat title Ar and engineer nak dapat title Ir. kalau valuer dapat title Sr. gitu... nak seat ni takde la susah mana cuma kena komited sebabnya dia kena buat log book untuk 2 years and ada assignment yang kena buat. ini kalau dah kerja memang kelaut la jawapannya semua benda ni. trust me. after board of valuer puas hati baru dorang akan panggil untuk interview pulak and JARANG-JARANG ada orang lulus interview dengan sekali pergi jek.

so sila la doakan aku berjaya buat tpc sebelum umur 30 okeh. amin.

semoga aku dapat kerja baik-baik. and one more thing aku ni pemalas sikit. so aku rasa lama la aku kerja dekat company tu sebab bila dah stick kat situ, aku dah malas nak tukar-tukar dah.

p/s : rajin pulak aku cek blog kan. *tetibe. oh blog i miss you. muah muah.

2 comments:

sha ohsem said...

semoga alam perkerjaan suits you well~

skematikus gila ayat baq hang~

FairuzAqilah said...

thanks for the info. akan pergi practical buat valuation jugak on this coming 25th! takuutttt.... :'O